Αρχική > Ειδήσεις > Κρατικό βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού για το 2009 στον Πόρφυρα

Κρατικό βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού για το 2009 στον Πόρφυρα

Δεκέμβριος 25, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Το κρατικό βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού για το 2009 απονεμήθηκε εξ ημισείας στο κερκυραϊκό λογοτεχνικό περιοδικό «Πόρφυρας» και στο λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Εντευκτήριο», για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το ζητούμενο μιας βράβευσης

Με έκπληξη και με δικαιολογημένη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε στις 24 Δεκεμβρίου 2009 από διάφορους ιστότοπους του διαδικτύου ότι απονεμήθηκε στον Πόρφυρα, από κοινού με το σπουδαίο λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης Εντευκτήριο, το κρατικό βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού –στο πλαίσιο της απονομής των κρατικών βραβείων έτους 2009– για τη συμβολή των δύο περιοδικών στην προβολή και διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είκοσι τέσσερις ώρες πιο πριν ουδέν γνωρίζαμε, ούτε καν την υποψηφιότητα του περιοδικού μας.

Η τιμή είναι προφανής, και μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε και να μεταφέρουμε στο πρωτοσέλιδο αυτό παλαιότερες θέσεις του Πόρφυρα, που είχαν διατυπωθεί με τη συμπλήρωση των 100 τευχών. Η πρόσφατη βράβευση –σε συνδυασμό με τη σημαντική απήχηση του Πόρφυρα, μη κερδοσκοπικού περιοδικού της περιφέρειας, σε μεγάλους και σε νέους συγγραφείς, καθώς και αναγνώστες– είναι προφανώς άξια και πάλι επισήμανσης, καθώς μάλιστα το περιοδικό άγει πλέον χωρίς διακοπή το 30ο έτος και ήδη συμπλήρωσε τον αριθμό των 134 τευχών. Παράλληλα, ωστόσο, η εκδοτική ομάδα του «Πόρφυρα» πιστεύει ότι με την επισήμανση αυτή εξαντλείται και ο όποιος «πανηγυρισμός».

Εξίσου μη αναγκαίος θεωρείται από την εκδοτική ομάδα του περιοδικού και ο απολογισμός απ’ αυτήν της μέχρι σήμερα πορείας του περιοδικού, όπως επίσης στο εκατοστό τεύχος του περιοδικού σημειώναμε, για τον οποίο πιστεύει ότι θα ήταν και ουσιαστικά αναρμόδια να τον πραγματοποιήσει. Προφανώς η επιτροπή κρατικών βραβείων, την οποία ευχαριστούμε για την τιμή, προέβη σ’ έναν κατ’ αρχήν απολογισμό της πορείας μας. Το μόνο όμως που μπορεί και πάλι να ευχηθεί η εκδοτική μας ομάδα, είναι να βρεθεί στο μέλλον ο κατάλληλος ερευνητής, ο οποίος με αντικειμενικότητα (για να μη χαριστεί στα λάθη), αλλά και με ευαισθησία (για να μην αδικήσει τη σκέψη των εκδοτών) θα συνυπολογίσει ή και θα συμψηφίσει «κέρδη» και «ζημίες» από την έκδοση. Τότε, το τονίζουμε ξανά, ενδεχομένως θα κληθεί ο ερευνητής να απαντήσει σε ερωτήματα σαν κι αυτά, όπως π.χ.: α) εάν το περιοδικό κατόρθωσε να διαμορφώσει προσωπικότητα, β) εάν και σε ποιο βαθμό συνέβαλε στη συλλογικότητα, γ) εάν και σε ποιο βαθμό μπόρεσε να παρακολουθήσει τις πνευματικές διεργασίες στον τοπικό, τον ευρύτερο ελληνικό και τον διεθνή χώρο, δ) εάν και σε ποιο βαθμό ανέσυρε απ’ τη λήθη αξιόλογες μορφές ή μορφώματα του παρελθόντος και εντόπισε τις εξελίξιμες περιπτώσεις του παρόντος, ε) εάν με τις αναγκαίες ανανεώσεις δημιούργησε προοπτικές συνέχειας, κ.λπ.

Όχι λοιπόν «πανηγυρικά», αλλά με τη συναίσθηση μιας ευθύνης και με τη δικαιολογημένη μεγάλη ικανοποίηση των ανθρώπων που επιμελούνται ποικιλοτρόπως και μοχθούν γι’ αυτό το περιοδικό σημειώνεται το γεγονός πως ο Πόρφυρας τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού. Δηλώνεται έτσι το γνωστό, ότι δηλαδή μετά από μια μακρά διαδρομή υπάρχει πάντα συνέχεια και διάρκεια, την οποία η επιτροπή κρατικών βραβείων λογοτεχνίας πιστεύουμε ότι συνυπολόγισε στη γενικότερη κρίση της για τις σελίδες μας και για την εμβέλειά τους. Και δηλώνεται επίσης ότι υπάρχει μεταξύ των μελών της εκδοτικής ομάδας αλληλοεκτίμηση και αγάπη – στοιχεία που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του περιοδικού, το οποίο κατόρθωσε τουλάχιστον να μη περιχαρακωθεί στα στενά πλαίσια ενός επαρχιακού «τέλματος». Αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει πάντα για κάθε περιοδικό που βασίζεται μόνο στους φίλους του: Πώς θ’ αντέξει κι άλλο στο χρόνο; Αυτό είναι και το ζητούμενο αυτής της βράβευσης κι αυτής της εποχής.

«Π»

Advertisements
Κατηγορίες:Ειδήσεις
  1. Βάλια
    Μαΐου 18, 2010 στο 9:55 πμ

    Σας παρακαλώ στείλτε διορθώσεις σε όλα τα μέσα! Όλες οι ιστοσελίδες και τα μπλογκς, που είδα εγώ τουλάχιστον, σας γράφουν «Πορφυρός» (στην είδηση ότι λάβατε το βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού)! Λογικά θα έλαβαν λάθος δελτίο τύπου. Πείτε τους τι σημαίνει πορφυρός και τι πόρφυρας, μήπως και μάθουν κάτι σε αυτή τη ζωή, σε λίγο θα μας πουν ότι είστε και περιοδικό του ΚΚΕ, έλεος πια!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: