Αρχική > 132, Λεύκιος Ζαφειρίου, Συντάκτες, Τεύχος > Μια λανθάνουσα μετάφραση στα αγγλικά της ανταπόκρισης του Ανδρέα Κάλβου για τα Επτάνησα (Λεύκιος Ζαφειρίου)

Μια λανθάνουσα μετάφραση στα αγγλικά της ανταπόκρισης του Ανδρέα Κάλβου για τα Επτάνησα (Λεύκιος Ζαφειρίου)

Δεκέμβριος 10, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Η ανταπόκριση του Ανδρέα Κάλβου για τα Επτάνησα δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 1827 στο παρισινό περιοδικό Revue Encyclopédique. Έως τώρα γνωρίζαμε τη μετάφραση του Δημήτριου Μάργαρη στα ελληνικά από το γαλλικό πρωτότυπο, δημοσιευμένη στην Αγγλοελληνική Επιθεώρηση το 1947 [«ΙΟΝΙΟΙ ΝΗΣΟΙ. Κέρκυρα: Κλίμα. Πληθυσμός. Δημόσια Εκπαίδευση. Πανεπιστήμιο. Γυμνάσιο. Βιβλιοθήκη. Βοτανικός Κήπος. Σχολή σχεδίου και γλυπτικής. (Απόσπασμα από γράμμα της 17 Φεβρουαρίου 1827)»]. Είχε, μάλιστα, προηγηθεί η δημοσίευση αποσπασμάτων του κειμένου αυτού από τον ίδιο τον Δ. Μάργαρη το 1945 στα Επτανησιακά Γράμματα. Η μετάφραση θα αναδημοσιευθεί το 1962 στο βιβλίο του Πρόσωπα και θέματα, καθώς και το 1964 στον αφιερωματικό τόμο Επτάνησα. Μετάφραση στα ελληνικά, και συγκεκριμένα στην καθαρεύουσα, δημοσίευσε το 1949 και ο Γεώργιος Θ. Ζώρας, ο οποίος λανθασμένα αναφέρει ότι το κείμενο αφορά μόνο την Κέρκυρα.
Πρόσφατα, εντοπίστηκε μετάφραση στα αγγλικά, δημοσιευμένη τον Ιούλιο του 1827, λίγους δηλαδή μόνο μήνες ύστερα από τη δημοσίευση της ανταπόκρισης στη Revue Encyclopédiaue, στο περιοδικό του Λονδίνου The Asiatic Journal, όπου όμως δεν αναγράφεται το όνομα του μεταφραστή. Της μετάφρασης προτάσσεται σημείωμα, το οποίο αναφέρεται στην κατάληψη της Αθήνας από τους Τούρκους και στην καταστροφή των μνημείων της, αλλά και στο ενδιαφέρον που προκάλεσαν τα γεγονότα αυτά στα Ιόνια Νησιά. Το κείμενο του Α. Κάλβου, γραμμένο στην Κέρκυρα με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 1827, έχει τη μορφή επιστολής και απευθύνεται σε φίλο του στο Παρίσι, δίνοντας την εικόνα της πατρίδας του κάτω από τη βρετανική κυριαρχία.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: