Αρχική > 132, Τεύχος > Συγγραφείς και βιβλιοπαραγωγή

Συγγραφείς και βιβλιοπαραγωγή


Η καθιέρωση από την Unesco της 23ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν φέτος αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι οποίοι «έφυγαν» από τη ζωή την ίδια μέρα και χρονιά: στις 23 Απριλίου 1616. Ο λόγος, για τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τον δημιουργό, μεταξύ άλλων, του κλασικού μυθιστορήματος Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσα, γνωστού περισσότερο ως Δον Κιχώτης (γεν. 1547) και τον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (γεν. 1564), έναν από τους κορυφαίους δραματουργούς των αιώνων.

Η Unesco, αφιερώνοντας την ημέρα αυτή στο βιβλίο τιμά τους συγγραφείς και ενθαρρύνει τους ανθρώπους ν’ ανακαλύψουν την ανεκτίμητη συμβολή του εκτυπωμένου χαρτιού στην πρόοδο της ανθρωπότητας, αν και ο δρόμος φαίνεται ακόμη μακρύς καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι αναλφάβητοι.

Ας προσθέσουμε ότι πηγή έμπνευσης για τη γιορτή, με την οποία αποδίδεται επίσης φόρος τιμής στα συγγραφικά δικαιώματα, αποτέλεσε ένα έθιμο στην Καταλονία, κατά το οποίο την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), ημέρα των βιβλίων και των ρόδων (τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου), χαρίζεται ένα τριαντάφυλλο για κάθε βιβλίο που πωλείται. Με το σύνθημα: «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι η γυναίκα ανταποδίδει μ’ ένα βιβλίο. Με την εξάπλωση και επέκταση του εθίμου, αυτή τη μέρα στο δρόμο Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης (τον πιο ζωντανό δρόμο της πόλης, για τον οποίο ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είχε πει ότι τον ήθελε να μη τελειώνει ποτέ), υπολογίζεται ότι προσφέρονται 500.000 βιβλία και τέσσερα εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Υπάρχει επίσης μία ακόμη «ημέρα βιβλίου», η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία εορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος και αγαπημένος των παιδιών Δανός «παραμυθάς» Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν. Ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966, κι από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της I.B.B.Y. ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρυνθεί η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) με αυτή την ευκαιρία είχε ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό και για τη διοργάνωση της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (από 28 έως 31 Μαΐου), ενώ παράλληλα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ανατέθηκε στο Ε.ΚΕ.ΒΙ από το Υπουργείο Πολιτισμού (το οποίο ανακήρυξε το 2009 ως «έτος Ρίτσου») ο επιτελικός σχεδιασμός καθώς και ο συντονισμός των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό του. Το «Έτος Ρίτσου» εγκαινιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το ΕΚΕΒΙ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) με την προβολή στίχων του ποιητή στο τραμ και το μετρό της Αττικής.

Είναι βέβαιο ότι παρόμοιες, όπως οι παραπάνω, πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται θετικά από τους περισσότερους συγγραφείς και τους επαγγελματίες που απασχολούνται στην παραγωγή και τη διακίνηση του βιβλίου. Από την άλλη, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλοί συγγραφείς, μικροί και μεγάλοι, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν εύκολα ή αδυνατούν – κυρίως επειδή τα περισσότερα βιβλία πέρα από τη λογοτεχνική ή την επιστημονική αξία τους δεν είναι αρκετά εμπορικά– να συνδέσουν και να συσχετίσουν τη δουλειά τους με τη βιβλιοπαραγωγή ορθά και επ’ ωφελεία όλων των μερών. Γι’ αυτούς τους συγγραφείς κάποιες ειδικότερες πρακτικές κινήσεις με αυστηρά κριτήρια, στα πλαίσια μιας ειδικότερης εθνικής πολιτικής για την οικονομική στήριξη συγγραφέων εν όψει μιας έκδοσης, ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμες.

«Π»

Advertisements
Κατηγορίες:132, Τεύχος
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: